Een sjamaanse extractie baseert op het geloof dan een ziekte door ‘intrusions’ (indringers), of fout geplaatste energie veroorzaakt wordt. Intrusions zijn energieën die niet in de zieke persoon thuishoren, ze zijn niet kwaad, maar alleen fout gepositioneerd. Deze indringers kunnen diverse oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld stress, woede, rest-energie na verwondingen en het verlies van een zielsdeel door een traumatische belevenis. Deze oorzaken zijn meestal verbonden met lichamelijke ziekten. De indringers kunnen de sjamaan als insecten, slangen, zwarte slakken, roestige spijkers of bijna alles manifesteren, dat niet op de plaats van de aandoening thuishoort.

Om een intrusion te verwijderen, gaat de sjamaan eerst in een trancetoestand, de SSC om dan een zorgvuldig onderzoek van de patiënt, zowel lichamelijk als geestelijk te kunnen doen. Hij doet dit om een diagnose te kunnen stellen en om de plaats van de indringers in het lichaam te lokaliseren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In één methode voert de sjamaan zijn handen boven het lichaam van de patiënt heen en weer. Als hij de plaats heeft gevonden, verbindt de sjamaan zich met zijn beschermgeesten (guardian spirits), krachtdieren en geesthelpers (spirit helpers), meer daarover onder ‘Planten als helpers’. Dit verhoogt zijn kracht en staat hem toe om de energie veilig weer te verwijderen. Hiervoor bestaan er wederom verschillende manieren, hij kan de energie uit het lichaam van de patiënt zuigen; ze met zijn handen of veders eruit trekken, een melancholisch ‘spirit’ lied fluisteren, of hij kan de hele gemeente door een groepritueel met trommels en schreeuwen in de extractie betrekken. Er zijn bepaalde risico`s verbonden aan een extractie en daarom is het wijs om deze door een ervaren sjamaan te laten uitvoeren. De risico`s kunnen inhouden dat de sjamaan bijvoorbeeld de ziekte in zijn eigen lichaam trekt, of nog erger, dat de ziekte zich verder in het lichaam van de patiënt uitbreidt. Elk van deze twee mogelijkheden kan zeer problematische, zo niet dodelijke gevolgen hebben. Om een extractie succesvol uit te voeren, moet de sjamaan zich zeer zeker zijn van zijn spirithelpers en van zijn eigen vaardigheden. Als de sjamaan de indringers uit het lichaam heeft verwijderd, moet hij ze op een veilige manier verwijderen. Hij kan de energie in een gezondere energie transformeren, of haar in water neutraliseren. Na de extractie is er een leegte in het lichaam, waar zich voorheen de indringer bevond. De sjamaan zal deze leegte met helende energie vullen, om te verhinderen dat andere indringers deze plaats kunnen innemen.

Er zijn verschillende methoden om de fout geplaatste energie te verhinderen. Een mogelijkheid is het visualiseren van een blauwe, doorzichtige eivorm om je heen, dat alleen maar positieve energie doorlaat. Als de omgeving extreem negatief is, stel je dan een stenen muur voor, die je op dit moment omringt. Als je negatieve emoties voelt is het beter om ze niet binnen te houden of ze te ignoreren. Je moet ze altijd op een positieve manier tot uitdrukking brengen, zodat ze niet in je lichaam als fout gepositioneerde energie opbewaard wordt. Wees voorzichtig om deze energie niet aan andere verder te geven en daar indringers te creëren.

Er zijn bepaalde kristallen en stenen, die de kracht hebben om negatieve energie te absorberen, zoals bijvoorbeeld graniet of hematiet. Andere transformeren en verlichten energie zoals bijvoorbeeld het calciet en kwarts. Er zijn vele boeken en websites over kristallen en hun helende krachten.