Gidsen

Leraren en begeleiders zijn menselijk uitziende entiteiten, die we in onze visualisaties dromen en op onze sjamaanse reizen tegen kunnen komen. Het zijn machtige entiteiten waarvan wij hulp, raad en informatie kunnen krijgen. Sommigen leren ons direct over ‘de kracht en het geheim van het sjamanisme’. Anderen staan voor een innerlijke dynamiek van ons leven of representeren mogelijkheden of potenties die ons het beste duidelijk gemaakt kunnen worden in de vorm van menselijk uitziende figuren.

Er zijn twee hoofdgidsen die ons begeleiden en ons beschermen, de gids van de onderwereld en de gids van de bovenwereld.

De gids van de onderwereld:

Onze gids van de onderwereld toont zich meestal aan ons in menselijke vorm. Hij of zij is een lichtwezen die ooit een menselijk vorm had, dus ooit zelf menselijk was. Om deze reden kan ons onze onderwereldse gids helpen met alle vragen die met ons hedendaagse leven en ons ‘mens’ zijn te doen hebben. Vragen over ons werk, ons leven, ziektes, aardse problemen, liefde enz. kun je hier stellen. Je gids kan zowel een mannelijke als ook een vrouwelijke vorm aannemen. Voorbeelden van onderwereldse gidsen zijn indianen, druiden, krijgers, magiërs, of kruidenvrouwen. Hun hulp is vaak in vorm van drankjes, kruidenthees, plantenmedicijnen, operaties, enz.  Hun hulp toont zich in een aardse vorm.

De gids van de bovenwereld:

Ook deze gids toont zich vaak in menselijke vorm. Maar de gids van de bovenwereld is vaak een lichtwezen dat nooit menselijk was. Om deze reden kunnen de vormen in wie zij zich tonen wazig of onduidelijk zijn. Ook kunnen zij je met je aardse problemen niet zo goed te rade staan. De gidsen van de bovenwereld helpen je dan ook meer met vragen over het grote beeld, het geheel, universele vragen. Voorbeelden van bovenwereldse gidsen zijn: de engelen, goden, of opgestegen meesters. Hun hulp komt in vorm van energie, licht, een etherische of universele hulp.

Geen van de twee is beter of krachtiger. Zij zijn allebei lichtwezens, die zich alleen voor ons in verschillende vormen tonen zodat wij met onze beperkte brein het kunnen begrijpen en de hulp zonder angst aannemen kunnen.  Als het ware zijn beide gidsen alsook hun vorm van zuivere energie. Alles wat er is, is energie. Al het andere is een verhaal van onze beperkte hersenen. Doordat de gidsen een vorm aannemen die voor ons bekend is, zijn zij niet bedreigend of beangstigend voor ons en kunnen wij hun makkelijker vertrouwen en ons aan hun overgeven.