Mother Earth

We breathe the air she creates;
(we ademen de lucht die zij maakt)
We eat the food she provides;
(we eten het voedsel dat zij verschaft)
Without her life cannot exist.
(zonder haar kan geen leven bestaan)
She is the giver of life;
(zij geeft ons het leven)
She is the sustainer of life;
(zij onderhoud het leven)
She is our Mother Earth!
(zij is onze moeder aarde)

© by Sabine Roesberry             


Mother Earth


We breathe the air she creates;(we ademen de lucht die zij maakt)We eat the food she provides;(we eten het voedsel dat zij verschaft)Without her life cannot exist.(zonder haar kan geen leven bestaan)She is the giver of life;(zij geeft ons het leven)She is the sustainer of life;(zij onderhoud het leven)She is our Mother Earth!(zij is onze moeder aarde) by Sabine Roesberry

De weg van de sjamaan is een weg vol harmonie en in balans met moeder natuur. In het sjamanisme geldt het geloof dat alle kinderen van onze moeder aarde met elkaar verbonden zijn. We zijn broeders en zusters van de dieren, planten, bergen en rivieren. Zij bezitten een wijsheid waarvan we kunnen leren en een bewustzijn waarmee we in verbinding kunnen komen. De sjamaan kan zich aan dit bewustzijn aansluiten en contact opnemen met de kracht van de natuur, om kennis te verkrijgen, hulp te kunnen bieden en om te helen. Hij doet dit, door in een veranderde bewustzijnstoestand te treden ( op deze website wordt dit SSC ‘Shamanic State of Conciousness’ genoemd). Deze toestand wordt bereikt door het contact opnemen met zijn psychische vaardigheden en met reizen naar een ander dimensioneel rijk (meer hierover in ‘Journeying’).De vaardigheid om te kunnen communiceren met moeder natuur is niet alleen voorbehouden aan de sjamaan, iedereen kan het leren. Je moet alleen de vaardigheden ontwikkelen, werkelijk te luisteren en te allen tijde ontvankelijk te zijn. Hier zijn een tweetal oefeningen uit mijn training tot ‘Shamanic practitioner’, die je kunnen helpen, deze vaardigheden te ontwikkelen.


Oefening 1: onbevangen luisteren.

Deze oefening kan te allen tijde uitgevoerd worden, als je even niets te doen hebt. Als je een paar minuten ter beschikking hebt, ga even achterover zitten, ontspan en let op alle geluiden om je heen. Een enorme hoeveelheid informatie stroomt eenvoudig aan ons voorbij, en dat en allen tijde. De meeste informatie is van weinig waarde. Ons brein is er aan gewend om deze enorme hoeveelheid informatie te negeren. Het is belangrijk om het brein te leren om kieskeuriger te worden met datgene wat het uit ons bewustzijn filtert. Probeer om te onderscheiden welke geluiden van wie of wat gemaakt worden. Kun je horen hoe iemand in de verte een nagel in de muur hamert, of iemand in de buurt op een deur klopt? Als je je in de tuin of in de natuur bevindt, probeer de geluiden van de vogels en alle andere geluiden die je hoort, te differentiëren. Dit lukt misschien niet gelijk bij de eerste poging. Het is echter een goede start om te realiseren dat verschillende geluiden verschillende oorsprongen hebben.


Oefening 2: boomgeesten.

Vind een boom waarmee je wilt gaan werken. Voor het begin kan ik aanraden om een eik of een es uit te kiezen, deze bomen hebben een zeer sterke, goedmoedige energie.

Ga met je rug tegen de boom zitten en laat dan je ziel ‘zweven’ en je lichaam geheel ontspannen. Open je en probeer de energie van de boom te voelen. Open in je bewustzijn de mogelijkheid om met de boom te communiceren. Verwacht deze communicatie niet in woorden, maar eerder in gevoelens of beelden, die diep in je geest vloeien.

Wat ‘vertelt’ de boom je? Hoe voelt zijn energie aan? Als de energie goed aanvoelt, zoals het zou moeten, gun je de tijd om je op te laden en nieuwe energie op te nemen.
Verbreng enige tijd met deze oefening en zo mogelijk, herhaal het meermaals. Probeer het eens op een ander tijdstip of met een andere boom en bemerk de verschillen in de energie.

Boomenergie is voedzaam, langzaam en diep. Zij helpt om de stress in je leven te elimineren en om je op te laden met nieuwe, verse energie.Vergeet niet om de boom na de oefening te bedanken, dat hij zijn energie met je gedeeld heeft. Indien mogelijk laat dan een klein geschenk achter in de vorm van een snufje salie, een koekje of een hoofdhaar. Hierdoor toon je respect en blijft het bewustzijn van de energiestroom. Zoals je geeft, zal je behouden worden!